Перевірка дослідів на Дослідній станції тютюнництва та стану посівів у ДП ДГ «Олександрівське» 29 червня 2022 року

30 Червня, 16:27
Новини

29 червня 2022 року комісія ННЦ «Інститут землеробства НААН» перевірила стан закладання та ведення дослідів на Дослідній станції тютюнництва ННЦ «ІЗ НААН» та стан демонстраційних посівів у ДП ДГ «Олександрівське».

Наукову діяльність ДС тютюнництва спрямовано на вирішення актуальних теоретичних і практичних проблем землеробства та рослинництва зернових культур, селекції і насінництва таких нішевих культур, як буряки та тютюн. Розробки установи спрямовано на дослідження процесів формування продуктивності квасолі звичайної за кліматичних змін, створення одноросткових гібридів буряків кормових на фертильній і стерильній основах, селекція гібридів буряків цукрових на високу продуктивність та адаптивність до умов довкілля, дослідження матеріалу культурних і диких видів тютюну та створення адаптивних сортів цієї культури в умовах Лісостепу, вирощування сорго цукрового за органічного виробництва.

Голова комісії заступник директора з наукової роботи з питань селекції Олена КОСТЕНКО та члени комісії з числа провідних вчених Інституту ознайомились з польовими дослідами та надали відповідні висновки та рекомендації щодо ефективного вирішення поставлених наукових завдань.

Директором Дослідної станції тютюнництва Павлом ПЯСЕЦЬКИМ, заступником директора Сергієм ТРУШЕМ, керівниками та відповідальними виконавцями були представлені польові досліди з виконання завдань, які виконують в межах Програм наукових досліджень НААН 2 «Системи землеробства та землекористування», 15 «Системи виробництва зерна», 26 «Біоенергетичні ресурси», 27 «Буряки цукрові та інші нішеві культури», 28 «Ефіроолійні, лікарські та пряно-ароматичні рослини». Відповідальні виконавці кваліфіковано проінформували про схеми дослідів, строки та методику їх закладання, заплановані обліки та спостереження, а також дали відповіді на питання, що цікавили членів комісії.

Комісія переконалась в належному веденні Дослідною станцією тютюнництва польових дослідів, відповідності наукових досліджень технічним завданням, робочим програмам і календарним планам. Було відмічено добрий стан посівів сільськогосподарських культур, що за мінімізації впливу реалій воєнного стану, запровадженого внаслідок збройної агресії російської федерації та за відсутності погодних аномалій дозволить отримати відповідну продуктивність.

Також комісією було перевірено стан закладання демонстраційних посівів сортів пшениці м’якої озимої селекції ННЦ «ІЗ НААН» у ДП ДГ «Олександрівське» (Вінницька область). Встановлено, що посіви перебувають у задовільному стані, чисті від сегетальної рослинності, висіяні по попереднику кукурудза на силос. Проте, внаслідок погодних умов поточного року, а саме: гострого дефіциту опадів упродовж весняно-літнього (45 мм опадів за березень-червень), рослини не сформували добру вегетативну і генеративну масу. На період завершення вегетації спостерігається недосягання висоти, притаманної сортам, а також передчасне засихання прапорцевого листка. Навіть за умови випадіння опадів у поточний час не буде досягнуто достатнього рівня врожайності та якості зерна.

Комісія встановила, що насінницькі посіви пшениці м’якої озимої закладено відповідно до технологічних вимог, однак, враховуючи тенденцію зміни погодних умов, які складаються впродовж останніх років, технологічні заходи проводити з елементами вологозбереження.