Науково-виробничий семінар «Підготовка та проведення жнив – 2021 на Вінничині»

16 Липня, 18:25
Новини Новини землеробства Новини інституту

15 липня 2021 року на базі Державного підприємства Дослідного господарства «Олександрівське» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» у с. Олександрівка Тростянецької територіальної громади Гайсинського району Вінницької області відбувся науково-виробничий семінар «Підготовка та проведення жнив – 2021 на Вінничині».

Участь у семінарі взяли голова Вінницької обласної державної адміністрації Борзов Сергій Сергійович, заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Здітовецький Сергій Георгійович, директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації Мережко Володимир Миколайович, директор Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН Корнійчук Олександр Васильович, радник дирекції з наукової роботи Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН академік НААН Петриченко Василь Флорович. Також у семінарі взяли участь представники управління Держпраці у Вінницькій області, Головного управління державної служби із надзвичайних ситуацій у Вінницькій області та Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. У семінарі брали участь також голови районних державних адміністрацій Вінницької області, представники об’єднаних територіальних громад, представники відповідальні за розвиток агропромислового комплексу різних рівнів, керівники і спеціалісти управлінь та служб різних рівнів, керівники сільськогосподарських підприємств різної форми власності, представники дилерських компаній аграрного профілю, ЗМІ та ін.

Від Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» у роботі семінару взяли участь заступник директора з наукової роботи з питань селекції та інноваційної діяльності Костенко Олена Іванівна, завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур Голик Любов Миколаївна.

У ході пленарної частини до учасників семінару звернувся із вітальним словом голова Вінницької обласної державної адміністрації Борзов Сергій Сергійович, який привітав присутніх та побажав плідної успішної роботи.

Директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної державної адміністрації Мережко Володимир Миколайович проінформував присутніх про стан виробництва сільськогосподарських культур у регіоні у поточному році.

Заступник директора з наукової роботи з питань селекції та інноваційної діяльності Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» Костенко Олена Іванівна висвітлила інформацію щодо основних наукових здобутків Інституту та напрямів майбутньої співпраці із виробниками.

Директор Державного підприємства Дослідного господарства «Олександрівське» Воротнюк Олена Анатоліївна ознайомила учасників семінару із діяльністю Підприємства, основними результатами виробництва продукції рослинництва та тваринництва, співпрацею із науковими установами НААН та органами місцевого самоврядування.

Директор Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН Корнійчук Олександр Васильович розповів про особливості збирання сільськогосподарських культур у 2021 році, забезпечення не лише збирання у полі, але й доведення продукції до складу.

Заступник начальника відділу нагляду в агропромисловому комплексі управління Держпраці у Вінницькій області Харченко Віктор Васильович зосередив увагу присутніх на важливості дотримання норм і вимог законодавства у сфері охорони праці при виробництві продукції та збиранні врожаю.

Заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Сторожук Олег Володимирович звернув увагу на заходи протипожежної безпеки, необхідність проведення попереджувальних дій на уникнення небезпечних ситуацій, особливо у період збирання зернових культур.

Після завершення пленарної частини семінару учасники виїхали на демонстраційний полігон зернових культур, на якому представлені сорти та селекційні лінії пшениці озимої м’якої, селекції Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН». Завідувач відділу селекції і насінництва зернових культур кандидат сільськогосподарських наук Голик Любов Миколаївна ознайомила поважних гостей із сучасними сортами пшениці озимої, які внесені до Державного реєстру сортів України впродовж 2016-2021 рр. і мають потенціал продуктивності 9,5-12,0 т/га, а також показала новий перспективний матеріал, який планується передавати на державну кваліфікаційну експертизу.

Сорти, представлені на полігоні мають широкий спектр використання. Зокрема, сорти інтенсивного типу: Краєвид, Пам’яті Гірка, Кесарія Поліська, Співанка Поліська, Водограй, Пирятинка, Полісянка, Ефектна, Щедрівка Київська, сорти із високими якісними показниками Аналог, а також для дитячого та дієтичного харчування: Фортеця Поліська, універсального використання Миролюбна, Престижна.

Після цього, учасники семінару відвідали територію машино-тракторного парку Підприємства, на якому були представлені агрегати для обробітку ґрунту, обприскування посівів, проведення сівби та догляду за посівами. окремо представлені агрегати для виробництва і заготівлі кормів, а саме: сіна, сінажу, силосу та ін.

Зернозбиральна техніка представлена трьома комбайнами Клаас, які здатні швидко та якісно збирати вирощений урожай. Голова Вінницької ОДА Борзов С.С. сам сів за кермо одного із комбайнів та вирушив на поле, збирати урожай, за ним рушили комбайни розпочинати цьогорічні жнива.

Потім учасники семінару відвідали поле, на якому посіяні насінницькі посіви високопродуктивних сортів пшениці озимої сортів Краєвид, Співанка Поліська, Пам’яті Гірка, а також сорт пшениці озимої Берегиня Миронівська, селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН. Посіви перебувають у доброму стані, на 1 м2 800-1000 шт. рослин.

На завершення роботи семінару учасникам було представлено механізований цикл заготівлі сіна. Заготівля сіна відбувається механізовано, зокрема, здійснюється скошування, валкування, тюкування, збирання тюків та перевезення до місця зберігання, складування тюків, а також подрібнення тюків для використання при годівлі тварин.

В цілому учасники семінару не лише взяли участь у відкритті жнив на території області, але й ознайомилися із функціонуванням державного підприємства із різноплановим спектром діяльності.